Welke invloed hebben banden op de autoverzekering? [partnerbijdrage]
Foto: Robert Laursoo

Welke invloed hebben banden op de autoverzekering? [partnerbijdrage]

Goed verzekerd autorijden is niet enkel afhankelijk van een goede autoverzekering die een brede dekking biedt. Ook onderhoud aan de banden kan van invloed zijn op het uitkeren van vergoedingen bij schade. Dit artikel gaat in op autobanden en de verzekering.

Zijn banden versleten of uitgedroogd en blijft een automobilist hier toch mee rondrijden, dan heeft dit invloed op de autoverzekering. Deze banden hebben namelijk een langere remweg en ook de kans op aquaplaning is een stuk groter.

Ontstaat er een ongeval tussen de auto met versleten banden en een ander voertuig? Dan is de schade aan de auto met nalatig onderhoud vaak niet (volledig) verzekerd, ook niet bij een allrisk-verzekering. De aanrijding valt dan volgens de meeste verzekeraars onder ‘eigen gebrek’ en is uitgesloten van dekking. Schade aan de andere auto valt onder de WA-verzekering. De verzekeraar kan in deze situatie de schade wel (gedeeltelijk) verhalen.

“Slijten je banden (te) snel? Slijtage kan ontstaan als je auto niet goed is uitgelijnd. Het (laten) balanceren van de autobanden kan vaak ook helpen.” Aldus Menno Dijcks, autoverzekering-expert bij Independer. Er zijn meerdere manieren om je banden zo lang mogelijk goed te houden:

Tip 1. Onderhoud je banden goed

Hoe meer kilometers een set banden te verduren krijgt, hoe verder ze natuurlijk slijten. Maar met het juiste onderhoud voorkom je dat ze onnodig snel slijten. Denk bijvoorbeeld aan het maandelijks controleren van de bandenspanning. Door de banden op de juiste spanning te gebruiken, wordt de slijtage beperkt.

 Tip 2. Inspecteer je banden regelmatig

Naast de bandenspanning is het belangrijk om de banden regelmatig te inspecteren: hoe diep is het profiel nog of zijn er scheuren ontstaan in de zijkanten van de banden? De minimale profieldiepte is 1,6 mm en nieuwe banden zijn meestal voorzien van een profiel van 7 tot 9,5 mm. Vaak hebben banden slijtindicatoren om makkelijk te zien of ze aan vervanging toe zijn.

Klapband: verzekerd of niet?

Een andere situatie waarin banden van invloed kunnen zijn op uitkering door de autoverzekering is bij een klapband. Als er naar aanleiding hiervan schade aan de eigen auto ontstaat, bijvoorbeeld doordat de bestuurder de macht over het stuur kwijtraakt, is dit enkel vergoed met een allrisk-verzekering.

Schade aan een andere auto valt ook in deze situatie onder de WA-verzekering en wordt hieruit vergoed. Het doet de schadevrije jaren wel teniet, waardoor de premie stijgt.

Winterbanden in sommige landen verplicht

Bij een autorit in of naar het buitenland in de winter, is soms rijden met winterbanden verplicht. In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ontkom je er niet aan in de wintermaanden. Houd iemand zich niet aan de lokale regelgeving, dan betekent dit dat de verzekering niet of minder schadevergoeding uitkeert bij een ongeval. In Oostenrijk riskeren automobilisten daarnaast een boete.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. De banden zijn met name geschikt als de temperatuur onder de 7 graden is en je hebt er een betere grip op de weg mee.

Banden en de autoverzekering

Als het onderhoud aan de banden goed wordt uitgevoerd en ze op tijd worden vervangen, is de kans groter dat de verzekering (volledige) vergoedingen biedt voor schade door een ongeval. Wil weten welke dekking verschillende verzekeraars bieden? Een autoverzekering vergelijken helpt je hier inzicht in te krijgen.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.