‘Automobilist controleert bandenspanning te weinig’
(Foto: Apollo Tyres)

‘Automobilist controleert bandenspanning te weinig’

Nog niet de helft van de Europese automobilisten controleert de bandenspanning minstens een keer per maand, zoals wordt aanbevolen. In feite checkt 29 procent de banden eens per maand, 10 procent elke veertien dagen en 8 procent elke week, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Apollo Tyres (Vredestein) onder zesduizend autorijders in Europa.

Eén op de twintig autobezitters zegt nooit de bandenspanning te controleren, nog eens evenveel doen dat eens per jaar en 13 procent elke zes maanden. Als de bandenspanning erg laag is, kunnen de banden oververhit en onherstelbaar beschadigd raken. Bij een te hoge bandenspanning vermindert het rijcomfort en de veiligheid omdat de band minder contact heeft met het wegdek, legt Apollo Tyres uit.

Yves Pouliquen, hoofd sales en marketing: ‘’De bandenspanning moet idealiter elke 14 dagen worden gecontroleerd, minimaal eens per maand en altijd voor een lange rit. Autorijders zouden ook regelmatig de spanning van de reserveband moeten controleren zodat die te gebruiken is als je hem nodig hebt. Die banden hebben vaak een hogere spanning nodig.’’ Pouliquen wijst autorijders er nogmaals op dat de juiste spanning vermeld staat op een sticker in het portier aan de bestuurderszijde of soms in de dop van de brandstoftank.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ruim één op de tien autobezitters nooit de profieldiepte van de banden controleert terwijl 20 procent dat ééns per drie maanden en 18 procent dat elke maand zegt te doen. Hoewel het wettelijke minimum 1,6 mm is, raadt Apollo Tyres zelf 2 mm aan. Wel kijkt een grote meerderheid van de ondervraagden of de banden beschadigingen vertonen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.