Winterbanden vaak consequenties voor autoverzekering

Winterbanden vaak consequenties voor autoverzekering

Het al dan niet gebruik van winterbanden heeft vaak gevolgen voor de aansprakelijkheid en de dekking van je autoverzekering bij schade. In enkele van onze naastgelegen landen zijn winterbanden verplicht, in andere landen weer niet. In dit overzicht vind je direct in welke landen winterbanden verplicht zijn.
Nederland: niet verplicht
In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. De overheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is bij winterse omstandigheden. Het wel of niet verwisselen van je banden heeft dan ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een ongeval.
Als je in Duitsland betrokken raakt bij een ongeval in winterse omstandigheden terwijl je zonder winterbanden rijdt dab oordelen Duitse rechters en verzekeraars dat je als bestuurder nalatig bent geweest, omdat je je auto winterklaar had moeten maken. Eventuele schade wordt dan maar deels vergoed, ook als is het niet jouw schuld. Als door het gebruik van winterbanden de schade voorkomen had kunnen worden of de schade daardoor minder was geweest is de automobilist voor een deel schuldig.
Oostenrijk en Zwitserland
Wanneer je in buurland en favoriete wintersport vakantieland Oostenrijk tussen 1 november en 15 april geen winterbanden onder je auto hebt en betrokken raakt bij een ongeval, kun je een flinke boete krijgen. Deze boete kan oplopen tot 5000 euro. In sommige gevallen kan je auto in beslag worden genomen als je niet voldoet aan de winteruitrusting.
Ook in Zwitserland wordt je deels aansprakelijk gesteld als je in winterse omstandigheden bij een ongeval betrokken raakt terwijl je zonder winterbanden rijdt. Het rijden op winterbanden is niet verplicht in Zwitserland, maar door de winterse omstandigheden is het natuurlijk wel verstandig om op winterbanden te rijden als je op wintersport gaat naar Zwitserland. Zeker voor je eigen veiligheid,die van anderen en voor je aansprakelijkheid als het komt tot een ongeval.
Overige landen binnen Europa
In andere landen in Europa zijn er geen specifieke regels rondom de aansprakelijkheid bij rijden zonder winterbanden. Over het algemeen is het wel aan te raden om op winterbanden te rijden wanneer je op wintersport gaat, voor je eigen veiligheid. Je bent dan goed voorbereid op de winterse omstandigheden en je auto heeft sowieso meer grip. Je weet dan zeker dat de winteruitrusting van je auto in orde is. Als je naar het buitenland gaat is het sowieso verstandig om je autoverzekering te vergelijken. (Foto: Independer)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.