Weinig automobilisten kunnen draagvermogen band vaststellen
(Foto: Gemeente Waalwijk)

Weinig automobilisten kunnen draagvermogen band vaststellen

Slechts 8 procent van de automobilisten in Nederland kan het juiste draagvermogen van een band herkennen, blijkt uit een enquête van Apollo Tyres (Vredestein).

Aan de hand daarvan kan worden bepaald of de band het maximale gewicht van de auto veilig aan kan. Het kiezen van een band met een te laag draagvermogen kan de prestaties, efficiëntie en veiligheid van de auto nadelig beïnvloeden, meldt Apollo Tyres in een persbericht.

Uit het onderzoek onder duizend automobilisten in Nederland bleek dat slechts 11 procent van de mannen en 4 procent van de vrouwen het draagvermogen op een band kon vinden. Jongere bestuurders scoorden lager dan gemiddeld. Slechts 7 procent van de 23- tot 34-jarigen gaf aan dat ze de betreffende markering konden identificeren, vergeleken met 13 procent van de 45- tot 54-jarigen.

EV bandenspanning

Uit de enquête bleek ook dat slechts 34 procent van de automobilisten zich ervan bewust is dat banden op een EV normaal gesproken tot een hogere bandenspanning moeten worden opgepompt om een veilig en efficiënt gebruik te garanderen. Onder EV-bestuurders zelf ligt dat op 43 procent.

Yves Pouliquen, hoofd sales & marketing bij Apollo Tyres: “Naarmate we in Europa steeds meer overgaan op elektrisch rijden, wordt het steeds belangrijker voor autofabrikanten en de bandenindustrie in bredere zin om consumenten te attenderen op het grote belang om het juiste draagvermogen te kiezen en de noodzaak om met de juiste bandenspanning te rijden. De behoefte aan informatie reikt verder dan het moment van aankoop. EV-eigenaren willen het rijbereik uiteraard maximaliseren, maar een te lage bandenspanning kan de rolweerstand aanzienlijk verhogen, wat leidt tot een slechte efficiëntie.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.