Bandenrecycling nu wettelijk verplicht

Bandenrecycling nu wettelijk verplicht

Tot en met 2019 moeten nieuwe autobanden die op de Nederlandse markt worden gebracht aan het einde van hun levensfase worden ingenomen en gerecycled. Er moet voor al deze banden een afvalbeheersbijdrage worden betaald aan de stichting Fonds Band en Milieu.
RecyBEM systeem verplicht
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het RecyBEM systeem verbindend verklaard. RecyBEM is aangesteld als uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden. Met de verbindend verklaring blijft de werking van het RecyBEM systeem hetzelfde, maar is nu alleen bij wet geregeld. Dat betekent dat RecyBEM nu ook handhavend kan optreden.
Inzamelen
Leden van de Vereniging Band en Milieu geven de banden die ze op de markt brengen op bij RecyBEM. Gecertificeerde inzamelingsbedrijven zamelen de gebruikte banden in en gecertificeerde recyclers verwerken ze tot granulaat.
De algemeen bindend verklaring verplicht alle producenten en importeurs van auto, caravan en aanhangerbanden om een afvalbeheersbijdrage te betalen. Ze dienen deel te nemen aan het RecyBEM systeem en lid te worden van de vereniging BEM.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.