Vaco geeft voorlichting over ontbossingsregels
(Foto: Shutterstock)

Vaco geeft voorlichting over ontbossingsregels

Vaco gaat bandenbedrijven informeren over de Europese ontbossingsverordering waar alle bedrijven die banden en/of natuurrubber importeren of verwerken vanaf 31 december 2024 aan moeten voldoen.

De Europese wetgever gaat erop toezien dat gebieden niet meer ontbost worden om daar rubberplantages op te bouwen. De gevolgen van deze nieuwe wetgeving voor onze branche zijn groot, complex en zeer verstrekkend, aldus Vaco in een ledenbericht.

Een importeur van banden moet straks de complete keten van grondstoffen (in dit geval rubber) in kaart brengen en tot op plantageniveau nauwkeurig vastleggen. Ter illustratie: het rubber van banden in één zeecontainer kan afkomstig zijn van wel 100 verschillende plantages. Van al deze plantages moet de importeur een gedetailleerd beeld hebben, inclusief de GEO-locatie en eigenaarschap van de plantage. “U begrijpt, dit heeft impact en zal het nodige van u vergen,” aldus de organisatie voor de bandensector.

Kennismiddag

Samen met de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en de Nederlandse Vereniging van Rubber- en Kunststoffabrikanten (NVR) organiseert Vaco op dinsdag 16 april in Lelystad een kennismiddag. Daar vertellen medewerkers van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) hoe de wetgeving en handhaving zal worden georganiseerd. Tijdens een aparte Vaco-sessie voor de producenten van en handelaren in banden wisselt de organisatie met de aanwezigen van gedachte om elkaar te informeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.