Kritische branchevereniging: nieuwe wetgeving zorgt voor meer administratieve last
(Foto: Shutterstock)

Kritische branchevereniging: nieuwe wetgeving zorgt voor meer administratieve last

Bedrijven die losse banden inkopen moeten per 2025 voldoen aan nieuwe Europese regels. Dit zorgt voor flink meer administratie, zo vrezen brancheverenigingen.

In mei 2023 is een nieuwe ontbossingsverordening aangenomen in het Europees Parlement. Deze Regulation on Deforestation-free products (EUDR) stelt verplichtingen vast voor bedrijven die handelen in grondstoffen of producten die worden gezien als de belangrijkste veroorzakers van ontbossing. Gevolg is dat grote bandenhandelaars vanaf 1 januari 2025 verplicht zijn om bij de inkoop van banden informatie over de herkomst vast te leggen. Voor mkb’ers geldt dit vanaf 1 juni.

De EUDR verplicht een bandenhandelaar om een stelsel van zorgvuldigheidseisen op te zetten waardoor het importeren van losse rubberbanden van buiten de EU lastiger wordt, zo stelde branchevereniging Vaco eerder.

Ook de Bovag is kritisch. ‘Dit is een aanzienlijke administratieve last. Het bestaat bijvoorbeeld uit het doen van onderzoek naar de herkomst van het rubber om er zeker van te zijn dat dit op de juiste wijze is geproduceerd’, schrijft Bovag op zijn website.

Inkopen van losse rubberbanden van een leverancier binnen de EU

Bovag stelt dat als een ondernemer losse banden binnen de EU koopt, dat dan het stelsel van zorgvuldigheidseisen in alle waarschijnlijkheid al eerder in de keten is opgezet. ‘Bij de inkoop van het product hoor je een referentienummer te krijgen die naar deze documentatie verwijst. De EUDR verplicht je ook om bij te houden van welke leverancier je producten inkoopt en aan wie je het eventueel weer doorverkoopt.’

Volgens Bovag gaat daarnaast het referentienummer mee met de administratie.

De documentatie van zowel het importeren van losse rubberbanden van buiten de EU als de inkoop van losse rubberbanden van een leverancier binnen de EU minimaal vijf jaar bewaren blijven. Bovag verwijst op zijn website naar de website van de NVWA voor meer informatie over de documentatie.

Kritiek

De European Tyre and Rubber Manufacturers Association (ETRMA) dringt er bij de Europese Commissie op aan duidelijkheid en werkbare oplossingen te verschaffen over de nieuwe voorschriften voor de bandenhandel door de ontbossingsrichtlijn. Branchevereniging Vaco noemde eerder dat de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor de bandenbranche ´groot, complex en zeer verstrekkend´ zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.