ETRMA schrijft brandbrief over ontbossingsregels: ‘Er zijn ingrijpende aanpassingen nodig’
(foto: Europese Commissie)

ETRMA schrijft brandbrief over ontbossingsregels: ‘Er zijn ingrijpende aanpassingen nodig’

De European Tyre and Rubber Manufacturers Association (ETRMA) dringt er bij de Europese Commissie op aan duidelijkheid en werkbare oplossingen te verschaffen over de nieuwe voorschriften voor de bandenhandel door de ontbossingsrichtlijn. Eerder waarschuwde Vaco al dat de gevolgen van deze nieuwe wetgeving voor de bandenbranche ´groot, complex en zeer verstrekkend´ zijn. De richtlijn schrijft voor dat partijen in de bandenhandel tot op de plantage registreren waar de in banden gebruikte rubber vandaan komt.

De ETRMA vindt dat tot nu toe onwerkbaar en heeft, samen met 20 andere Europese koepels, een brandbrief gestuurd aan milieucommissaris Sinkevičius. De organisatie stelt dat ingrijpende aanpassingen nodig zijn bij leveranciers, operators en handelaren. “We willen onze ernstige bezorgdheid uitspreken over de traagheid van de voorbereidingen voor de gerelateerde regelgeving, de verplichte systemen zoals het Information System en de aanwijzingen en verduidelijkingen die nodig zijn voor de invoering door operators en handelaren en voor de handhaving door de betrokken autoriteiten”, stelt de ETRMA.

Partijen in de bandenhandel werken er aan om hun leveringsketen voor te bereiden en hun systemen aan te passen. Ze proberen werkbare oplossingen te ontwikkelen die aan de regels van de richtlijn voldoen en om zo minder administratieve lasten te veroorzaken. “Deze inspanningen worden echter bemoeilijkt door een groot gebrek aan informatie, een tekort aan geschikte technische oplossingen en misverstanden zoals over het functioneren van onze complexe ketens.” De Commissie geeft enkele antwoorden maar dat is verre van voldoende en gaat ook veel te traag, aldus de brief.

De ETRMA vreest dat alles tezamen tot risico’s leidt bij de levering van banden en investeringen door de producenten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.