Hankook lanceert Ion-band voor bussen
(Foto: Hankook)

Hankook lanceert Ion-band voor bussen

Hankook heeft de Smart Ion AU06+ voor trucks en bussen gelanceerd. De AU06+ is hiermee de eerste Ion-band die niet voor personenauto’s bedoeld is.

De Smart Ion bevat Hankook’s EV-bandentechnologie voor verbeterde brandstofefficiëntie, snellere koppelrespons en ondersteuning bij hoge belasting. Zijn voorganger, de Smart City AU06, kwam in 2020 uit en was exclusief bedoeld voor elektrische bussen. De banden moeten het hogere voertuiggewicht van elektrische bussen en het hoge onmiddellijke koppel aan kunnen. Daarom heeft de bandenmaker de grip op nat wegdek met ongeveer 10 procent versterkt, in vergelijking met het vorige model. Het draagvermogen is daarnaast verhoogd tot 8 ton.

De AU06+ gebruikt een slijtvaste loopvlakcompound voor een langere levensduur en een lager brandstofverbruik. Daarnaast moet de compound voor een gelijkmatige drukverdeling  zorgen. Het bandenmerk stelt daarom dat uit tests is gebleken dat deze Ion de zuinigheid van elektrische bussen met 25 procent verhoogd, in vergelijking met wanneer het voertuig was uitgerust met reguliere busbanden. Een ander ontwikkelingsdoel van de AU06+ was het verbeteren van de rijkwaliteit, met rijcomfort en een laag geluidsniveau. Daarom heeft de band een speciaal ontworpen loopvlakpatroon dat langs de zijwand is verdeeld om geluid te verminderen. Ook is deze Ion voorzien van een koelsysteem, om complicaties zoals oververhitting te voorkomen.

Vooruitzichten

Met de lancering van de Smart Ion AU06+ is Hankook van plan een portfolio van elektrische TBR-banden op te zetten. Momenteel zijn er daarom ontwikkelingsplannen voor twee verschillende elektrische TBR-banden, waaronder de Hankook Ion City, die bedoeld is voor stadsverkeer. Daarnaast is er ook de Ion Flex voor middellange tot lange afstanden. Na voltooiing zijn deze twee nieuwe producten op de Europese markt beschikbaar. De meeste technologieën van Hankook’s Ion-lijn zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor het racen bij de Formula E. vanaf volgend seizoen is de bandenmaker ook de bandenleverancier van deze elektrische raceserie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.