Geen bodemverontreiniging door rubbergranulaat

Geen bodemverontreiniging door rubbergranulaat

Er is tot nu toe geen bodemverontreiniging aangetroffen bij kunstgrasvelden die met rubberkorrels zijn ingestrooid. Dat blijkt uit een analyse uitgevoerd door de Vereniging Band en Milieu.
Analyse
De vereniging analyseerde gepubliceerde documenten van gemeenten die hier in het afgelopen jaar onderzoek naar hebben laten doen. Aanleiding was de uitzending van Zembla in oktober 2017 dat suggereerde dat de inzet van rubberkorrels tot bodemverontreiniging zou leiden. Daar is dus tot nu toe door gemeenten geen enkel bewijs voor gevonden. Het RIVM is bezig een grootschaliger onderzoek op te zetten. De Tweede Kamer debatteert morgenavond over het onderwerp rubbergranulaat en milieu.
Onderzoek RIVM
“Veel gemeenten wachten het onderzoek van het RIVM af. Maar zij die al wel onderzoek hebben laten doen melden dat de grond onder de met rubbergranulaat ingestrooide velden schoon is. “We zien hier voor de derde keer op rij dat het programma Zembla heel veel paniek weet te veroorzaken over het rubbergranulaat”, aldus Kees van Oostenrijk, bestuurder van Band en Milieu. “Maar dat de feiten een heel ander beeld geven.”
Later deze week debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp rubbergranulaat en milieu, naar aanleiding van de Zembla-uitzending. “Dit debat moet op basis van feiten worden gevoerd, dus vonden we het belangrijk om alle tot nu toe bekende gegevens boven tafel te halen. Zembla heeft een heel groot misverstand de wereld in geholpen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.