Moties opschorting rubbergranulaat in kunstgras verworpen

Moties opschorting rubbergranulaat in kunstgras verworpen

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) vraagt in gesprek te gaan met de branche over ‘safe by design’ banden. Moties die pleiten voor een tijdelijke opschorting van de aanleg van nieuwe velden met rubbergranulaat, haalden het niet.
In gesprek
De vereniging Band en Milieu en de NVR-banden hebben al voor de stemming bij Van Veldhoven aangegeven hierover graag in gesprek te gaan. Men deelt het streven naar het verhogen van de circulaire milieuwaarde van autobanden. ”We moeten steeds letten op de balans tussen veiligheid voor de inzittenden van de auto en zaken als milieubelasting”, aldus Kees van Oostenrijk, bestuurder Band en Milieu. “We zoeken continu met producenten naar manieren om hierin steeds verder te gaan. We vinden het van groot belang om daarin het Ministerie mee te nemen en op deze manier als branche bij te dragen aan de circulaire economie, waarin Nederland een Europese koplopersrol vervult. We voeren dan ook graag het gesprek.”
Emoties
Van Oostenrijk is blij met de verwerping van de moties: “We hebben in deze discussie tot mijn spijt vaker gezien dat emoties de overhand nemen en de feiten niet in acht worden genomen. Opschorting van de aanleg van kunstgrasvelden zou onverantwoord beleid zijn. Er zijn talloze studies die aantonen dat het materiaal geen schade aanricht bij mens en milieu. De verwerping van de moties heeft voorkomen dat diverse gemeenten zonder bewijslast fors op kosten zijn gejaagd.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.