ETRMA: te vroeg voor aanscherping EU bandenlabel

ETRMA: te vroeg voor aanscherping EU bandenlabel

Er moet een nieuw label komen waarin onder meer ook de wintereigenschappen van een band en de levensduur beoordeeld worden. Dit vinden het Europees Parlement en de Europese Raad. Maar branchevereniging ETRMA vindt het te vroeg en pleit voor een betere handhaving en promotie van het huidige label. Dit meldt Automotive Werkplaats.
Kansen
Op basis van eigen onderzoek constateert ETRMA dat het huidige label nog voldoende kansen biedt die tot nu toe niet maximaal benut zijn. In het wetsvoorstel staat verder dat ook de levensduur van een band op termijn moet worden opgenomen in de labeling. Maar Europees Parlement en de Europese Raad zijn we daarvan nog ver vanaf.
Volgens de onderzoekers is het bandenlabel nog een relatief ‘jonge tool’ en is het bestaan ervan nog onvoldoende bekend bij automobilisten en wagenparkbeheerders. Er is daarom nog voldoende potentieel voor meer bewustwording van het huidige label. “Bij de evaluatie van het bandenlabel zou de nadruk moeten liggen op wat er gedaan kan worden om de bewustwording bij het publiek te vergroten en de acceptatie door de markt”, vindt ETRMA-secretaris Fazilet Cinaralp. “Dit in plaats van het beoordelingssysteem aan te passen en nieuwe ambitieuzere criteria toe te voegen.”
Strenger toezicht
Verder is er, volgens ETRMA een grote behoefte aan strenger markttoezicht. Uit het onderzoek blijkt dat circa 4.000 banden voorzien zijn van het verkeerde label.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.