RIVM: Sporten op rubbergranulaat is veilig

RIVM: Sporten op rubbergranulaat is veilig

Sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat is verantwoord. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Zembla
Aanleiding is een tv-programma van Zembla waarin werd gesteld dat de rubberkorrels op kunstgrasvelden mogelijk kankerverwekkend zijn. Volgens het RIVM zitten er in rubbergranulaat veel verschillende stoffen: “Maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij . Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.”

Geen signalen
In rubbergranulaat zijn veel verschillende stoffen gemeten, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, ftalaten (weekmakers) en bisfenol A (BPA). Er is weinig variatie in de concentraties stoffen tussen de velden en tussen de meetpunten per veld, aldus het RIVM: “Daarmee geven de resultaten een goed beeld voor alle velden met SBR rubbergranulaat in Nederland. In de beschikbare wetenschappelijke informatie zijn geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker.”

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.