Band en Milieu en NOS ruziën over rubbergranulaat

Band en Milieu en NOS ruziën over rubbergranulaat

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten naar de giftigheid van rubbergranulaat op kunstgrasvelden spreekt de NOS van hogere concentraties dan is toegestaan. De Vereniging Band en Milieu (BEM) is het hiermee totaal oneens.

Normen consumentenproducten
Vereniging Band en Milieu concludeerde juist dat de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen ruimschoots binnen de normen ligt. Volgens de NOS bevatten 58 van de zestig velden hogere concentraties dan je vanwege de gezondheid zou moeten willen. De omroep vergelijkt de gemeten waarden met geldende normen voor consumentenproducten en zet dit kracht bij door drie toxicologen te raadplegen. Die zeggen dat je granulaat zou moeten aanmerken als consumentenproduct. De bandenbranche vergelijkt de gemeten waarden met de REACH-verordening en met zijn eigen normen, die overigens veel strenger zijn dan de REACH-normen.

Vijftig velden
“De conclusie van de omroep dat er sprake is van relatief veel kankerverwekkende stoffen, klopt niet”, aldus Kees van Oostenrijk, directeur Band en Milieu: “Volgens de NOS zijn er in de afgelopen weken honderden velden in opdracht van de bandenbranche onderzocht. En ook dit klopt niet. Er zijn nu vijftig velden onderzocht en in de komende weken zullen er enige honderden worden onderzocht, op verzoek van gemeenten en verenigingen.”
Volgens Van Oostenrijk is het zeer kwalijk dat hier opnieuw sprake is van onjuiste en suggestieve berichtgeving – en dan ook nog eens door de NOS: “Gezien de gevoeligheid is het van groot belang dat er zorgvuldig over dit onderwerp wordt bericht. De Zembla-uitzending was al zeer suggestief, toonde geen enkele nieuwe wetenschappelijke inzichten en creëerde veel paniek onder ouders van voetballende kinderen zonder dat er sprake is van een aantoonbaar risico. Media hebben ook een verantwoordelijkheid in deze.”

De komende weken zullen de overige gemeenten en sportclubs die onderzoek hebben aangevraagd op www.sbrcheck.nu de resultaten ontvangen over hun velden. Veldeigenaren kunnen tot 1 december 2016 een aanvraag voor het onderzoek doen. Er zijn voor de aanvrager geen kosten aan verbonden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.