Europese koepels willen versnelling datawet
(foto: Europese Commissie)

Europese koepels willen versnelling datawet

Negen Europese koepels van onafhankelijke bedrijven in de auto-industrie, verenigd in de Independent Service Providers-coalitie, willen dat de Europese Commissie afkomt met een wetsvoorstel voor de toegang tot in-vehicle data. “Wij zijn ontstemd over een nieuwe vertraging in de aanvaarding door de Commissie van een al lang geleden beloofde sectorale wetgeving”, schrijven ze in een brief aan Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.

De European Tyre and Rubber Manufacturer’ Association (ETRMA), één van de ondertekenaars, stelt in een bericht het er volop mee eens te zijn dat een wettelijk kader essentieel is om de concurrentie en innovatie te ontsluiten. “De Europese bandenindustrie ontwikkelt data-driven applicaties met merkbare voordelen voor de verkeersveiligheid en de milieuprestaties van het transport”, aldus secretaris-generaal Adam McCarthy van ETRMA.

Hij noemt als voorbeeld bandendruk monitoring die cruciaal is voor het verminderen van CO2 emissies. Daarnaast kunnen voorspellingen over de levensduur en slijtage van banden de gebruiker helpen om voortijdige vervanging te voorkomen en ook wegbeheerders informatie bieden over de staat van de infrastructuur. “De voertuigen die de komende vijf jaar op de markt komen, worden momenteel al ontworpen. Waar het om draait is eerlijke toegang tot in- vehicle data, wat zal bijdragen aan het leveren van een groenere en veiliger mobiliteit in Europa”, aldus McCarthy.

Het monitoren van bandendruk is nog niet mogelijk. Toch zet De Luchtbrigade, een Nederlandse start-up, vol in op een bandenspanningverdienmodel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.