Europese bandenverkoop in 2023 met 8 procent gedaald
(Foto: Shutterstock)

Europese bandenverkoop in 2023 met 8 procent gedaald

De Europese verkopen van vervangingsbanden zijn vorig jaar in vrijwel alle categorieën lager uitgekomen dan in 2022, blijkt uit cijfers van de European Tyre and Rubber Manufacturers´ Association (ETRMA). Aan banden voor de consumentenmarkt werden er bijna 208,4 miljoen verkocht, een daling van 8 procent. De verkopen van winterbanden daalden met 13 procent maar die van all-season banden kwamen juist 7 procent hoger uit.

In de maand december bleef de markt voor vervangingsbanden voor consumenten met rond de 50 miljoen stuks stabiel vergeleken met dezelfde maand in 2022. In die laatste maand van het jaar lagen de verkopen van all-seasons banden weer 15 procent hoger dan een jaar eerder terwijl die van winterbanden een lichte groei van 2 procent laten zien. Bij zomerbanden bleef ook in december de daling aanhouden met 7 procent lagere verkopen.

“De cijfers bevestigen de negatieve trend die we sinds juni 2022 zien,” aldus secretaris- generaal Adam McCarthy van ETRMA. “Deze resultaten zijn voornamelijk te wijten aan een daling van de vraag door de inflatoire kosten van grondstoffen, energie en lonen alsmede het terugdringen van de voorraden in de distributiekanalen.”

Andere markten

Bij vervangingsbanden voor vrachtauto’s en bussen liepen de verkopen over heel 2023 met 17 procent terug naar 11,37 miljoen. De markt voor landbouwbanden vertoont met een min van 30 procent naar 680 duizend de sterkste daling. Verder werden er ook bijna 8,66 miljoen banden voor motoren en scooters verkocht wat 11 procent minder was dan in 2022.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.