Belgie onderzoekt belasting op banden

De Belgische overheid onderzoekt de mogelijkheid om belasting te heffen op banden, en dan met name vanwege de bandenslijtage. Dit meldt Autonieuws.be.
Geen CO2
Nu nog is het grootste deel van de autobelasting op basis van de CO2 uitstoot. Maar omdat auto’s schoner en zuiniger worden, ook met de komst van elektrische auto’s, dalen de belastinginkomsten. Een bandenbelasting zou dit verlies kunnen compenseren. Reden is dat banden fijnstof veroorzaken dat schadelijk is. Uit onderzoek zou blijken dat banden tot 1.000 maal meer fijnstof uitstoten dan verbrandingsmotoren. Ook op elektrische auto’s die geen CO2 uitstoot veroorzaken, kan zo belasting worden geheven.
Goedkope banden
Belgische experts wijzen wel op een toename van goedkope banden met een mindere kwaliteit, aldus Autonieuws.be. Door de belasting zouden consumenten vaker kiezen voor deze banden die weliswaar minder snel slijten, maar volgens de experts ook minder veilig zijn, vooral tijdens slechte weersomstandigheden. Daarnaast bestaat het gevaar dat consumenten het vervangen van hun banden vaker zullen uitstellen. (Bron: Autonieuws.be)

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.