‘12 procent minder banden verkocht in Europa’
(Foto: Shutterstock)

‘12 procent minder banden verkocht in Europa’

De Europese markt voor vervangingsbanden voor personenauto’s is in het eerste kwartaal gekrompen met 12 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In totaal werden 54.664.000 banden afgezet, vergeleken met 61.833.000 een jaar geleden. De daling is het sterkst bij winterbanden waarvan er 26 procent minder werden verkocht. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 is bij personenautobanden nog altijd sprake van een krimp met 4,5 procent. Ook in Q4 van 2022 daalde de verkoop.

Bij vervangingsbanden voor vrachtauto’s en bussen loopt de daling in Q1 van dit jaar op tot 18 procent terwijl bij banden voor landbouwmachines sprake is van een terugloop met 39 procent. De markt voor motorbanden daalde eveneens, maar met niet meer dan drie procent.

Dat meldt de European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association (ETRMA) in haar kwartaaloverzicht. Secretaris-generaal Adam McCarthy: “Na negatieve trends in de tweede helft van 2022 zijn de verkoopvolumes bij de ETRMA-ledenbedrijven in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar geleden. De daling moet gezien worden tegen de achtergrond van de aanhoudende hoge inflatie in alle Europese markten en de voortdurende negatieve impact van de oorlog in Oekraïne, met name wat betreft energieprijzen.’’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.