Europese bandenlobby: politiek ingrijpen in energiecrisis noodzakelijk
(Foto: Shutterstock)

Europese bandenlobby: politiek ingrijpen in energiecrisis noodzakelijk

De European Tyre and Rubber Manufacturers Association (ETRMA) heeft in een rapport zijn zorgen geuit over de impact van de energiecrisis op de competitiviteit van de Europese autosector. Om de druk te verlichten hebben beleidsmakers volgens de organisatie al goede stappen genomen, maar toch is er meer actie vereist.

ETRMA stelt dat stijgende energieprijzen en de hogere prijzen voor grondstoffen de productiekosten voor alle Europese fabrikanten verhogen. Volgens de organisatie zijn de Europese energieprijzen op dit moment tot acht keer hoger dan in de Verenigde staten. Dit heeft zijn weerslag op de competitiviteit van Europeanen ten opzichte van de VS en China. Hoge inflatiecijfers drukken de budgetten van huishoudens nog verder, wat de vraag naar autogerelateerde producten verder drukt. Volgens ETRMA is de verkoop van nieuwe auto’s daardoor tien procent lager dan vorig jaar. Door een gebrek aan vraag in deze sector kunnen ook banen op de tocht komen te staan. De organisatie stelt daarom dat een gestructureerde dialoog met de sector dringend nodig is.

Verschillende Europese automobielorganisaties, zoals de European Automobile Manufacturers’ Association (Acea), de European Council for Motor Trades and Repairs (CECRA), de European Association of Automotive Suppliers (Clepa), European Tech & Industry Employers (CEEMET) en de European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association (ETRMA) roepen vanwege de bovenstaande redenen op tot significante politieke. De organisaties vrezen namelijk dat zonder deze actie het steeds moeilijker zal worden om de productie en investeringen in de Europese Unie te verdedigen. Er verder volgens ETRMA dringend behoefte aan aanvullend politiek initiatief, om nieuwe importafhankelijkheid te voorkomen en de toegang tot betaalbare energie te waarborgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.