Europese bandenmarkt verliest spanning
(Foto: TTI)

Europese bandenmarkt verliest spanning

De Europese markt voor vervangingsbanden is na een goede start van 2022 in de rest van het jaar verslechterd. In het vierde kwartaal werden net geen 50 miljoen banden voor personenauto’s verkocht, dat is 13 procent minder dan een jaar eerder.

Over heel 2022 komt daarmee een daling van 2 procent naar ruim 225,8 miljoen stuks uit de bus, aldus cijfers van de European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association (ETRMA).

Winterbanden waren met een daling van 17 procent in het laatste kwartaal nog minder in trek dan zomerbanden (- 14 procent), terwijl all-season banden de daling beperkt hielden tot 10 procent.

Motorbanden laten hetzelfde beeld zijn met een terugval van 11 procent in de laatste drie maanden. In die periode werden bijna 1,3 miljoen van dat soort banden afgezet. Over heel 2022 haalde dit segment ruim 9,7 miljoen banden wat nagenoeg stabiel was vergeleken met het voorafgaande jaar.

Vervangingsbanden voor vrachtauto’s en bussen laten over het jaar gezien een minimale groei zien van 1 procent na in de laatste zes maanden met 8,2 procent te zijn ingezakt. Bij banden voor landbouwvoertuigen deed zich het hele jaar al een daling voor met een uiteindelijke omzetval van 22 procent.

Twee contrasterende halfjaar resultaten

Adam McCarthy, ETRMA’s secretary general: “Afgelopen jaar werd gekenmerkt door twee contrasterende halfjaar resultaten voor de Europese bandenfabrikanten. We zagen een positieve trend in de eerste helft voor vervangingsbanden voor de consumentenmarkt maar dat is omgeslagen in een uitdagende tweede helft van het jaar. Het is boven twijfel verheven dat de oorlog in Oekraïne, met de daarop volgende stijging van de energieprijzen en hogere kosten van levensonderhoud, gevolgen hebben gehad voor de verkopen van vervangingsbanden in 2022.”

OE-markt

Bij ‘original equipment (OE)’ banden zag het plaatje er gunstiger uit. Hier was over heel 2022 gerekend sprake van een groei van 3,4 procent voor personenautobanden en 4,7 procent voor die voor vrachtauto’s en bussen. De OE-markt voor personenauto’s blijft echter nog altijd wel 26 procent onder het peil van pre-corona jaar 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.