ANWB-wintertest: vier winnaars en vijf afraders
(Foto: ANWB)

ANWB-wintertest: vier winnaars en vijf afraders

De ANWB heeft zijn nieuwste winterbandentest uitgebracht. Goodyear, Semperit, Continental en Michelin scoorden hierin als beste.

De ANWB heeft voor de winterbandentest 2022/2023 een selectie van 16 banden in de maat 185/65 R15T gemaakt. Deze maat is gangbaar onder auto’s uit de kleine middenklasse en de testauto was daarom een Volkswagen Polo. Alle banden zijn op zes disciplines getest: droog wegdek, nat wegdek, sneeuw, ijs, verbruik en slijtvastheid. De Goodyear Ultragrip 9+, de Semperit Speed-Grip 5, Continental Wintercontact TS870 en Michelin Alpin 6 zijn hiervan de testwinnaars, met enkele nuanceverschillen. De Goodyear is namelijk de beste op nat wegdek en de Semperit de beste op sneeuw. De Continental is daarentegen het beste ‘overall’ en de Michelin heeft de hoogste slijtvastheid.

Het middensegment zijn banden met 3 sterren en hebben lichte tekortkomingen op één of soms enkele onderdelen. De Bridgestone scoort heel goed op droog, nat en sneeuw, maar minder kilometers mee. Dit geldt ook voor de Maxxis, maar deze is goedkoper. De Vredestein heeft wat tekortkomingen op sneeuw, maar is volgens de ANWB voor de Nederlandse winter en een wintersportvakantie prima geschikt. Ze stellen ook dat voor wie maar weinig op de snelweg zit, de Firestone een goed alternatief is.

Onvoldoendes

Vijf van de zestien banden raadt de vereniging af. Drie van de vijf scoren onvoldoende op droog wegdek, zoals het niet mooi rechtuit lopen op de snelweg. In een bocht is de juiste stuuruitslag niet direct te vinden omdat voor- en achterbanden niet harmonisch reageren. Dit gedrag is niet direct onveilig, maar wel oncomfortabel en vermoeiend.

Bij het subonderdeel ‘veilig weggedrag’ is het daarentegen wel belangrijk dat een band goed scoort. De Dunlop, Fulda en Barum krijgen een onvoldoende, omdat de auto moeilijk vanuit een slip weer te controleren is. De Imperial en de Wanli zijn op droog wegdek wel veilig, maar op nat wegdek presteren deze banden volgens de ANWB ronduit slecht. Ze hebben namelijk op nat wegdek een lange remweg en vinden maar heel weinig grip. Bij sturen ontstaat er heel snel onder- of overstuur en er is geen precisie waardoor de auto heel lastig te plaatsen is.

Hier is de volledige test terug te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.