Voorlopige resultaten onderzoek kunstgrasgranulaat goed

Voorlopige resultaten onderzoek kunstgrasgranulaat goed

Er zijn flink wat veel aanmeldingen voor onderzoek van de sportvelden. “De voorlopige onderzoeksresultaten zijn goed”, zo laat de Vereniging Band en Milieu weten. “Maar dit aantal is statistisch nog niet groot genoeg voor een conclusie.” Eind week 46 denkt men de eerste voorlopige resultaten bekend te kunnen maken.

Kankerverwekkend
Vaco en de Vereniging Band & Milieu sloegen de handen ineen naar aanleiding van tv-programma Zembla dat stelde dat de rubberkorrels op kunstgrasvelden mogelijk kankerverwekkend zijn. Zij zegden de gemeenten en de sportclubs toe te gaan helpen met onderzoek op de velden. Hiervoor werd de website http://www.sbrcheck.nu/nl/ ingericht die gemeenten en bestuurders van sportverenigingen in staat stelt te controleren of hun velden zijn ingestrooid met granulaat van SBR. Zij kunnen onderzoek laten uitvoeren door Adviesbureau SGS.

Maanden verder
Volgens Band en Milieu (BEM) bestaat een grote behoefte aan informatie: “De eerste voorlopige resultaten zijn goed maar voordat ze allemaal zijn afgehandeld, zijn we vermoedelijk wel een paar maanden verder.” Men verwacht de eerste voorlopige resultaten einde week 46.”

Volgens Vaco en Band en Milieu is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ‘sporten op SBR-granulaat van voertuigbanden een gevaar vormt voor de gezondheid’: “Er kan dus gewoon op de desbetreffende kunstgrasvelden worden gespeeld.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.