Kilometervreters kiezen voor winterbanden

Kilometervreters kiezen voor winterbanden

Autobezitters die veel kilometers afleggen, rijden ’s winters vaker op winterbanden. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Achmea naar het winterbandenbewust zijn onder automobilisten.
Mobiel blijven
Dat kilometervreters eerder op winterbanden gaan rijden, kan verklaard worden uit de behoefte om gedurende de winter mobiel te kunnen blijven”, stelt Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Achmea. “Immers, hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter de kans dat je ook onder winterse omstandigheden de weg op gaat.”
In tegenstelling tot de autobezitters is er voor leaserijders en mensen met een auto van de zaak geen duidelijke relatie tussen het aantal gereden kilometers en het winterbandengebruik. “Een mogelijke verklaring is dat de leasemaatschappij of de werkgever de winterbanden ter beschikking stelt of verplicht”, aldus Heino. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat leaseauto’s vaker (68%) op winterbanden rijden dan eigen auto’s (36%).
Motivatie
Het onderzoek liet niet alleen zien welke automobilisten op winterbanden rijden, maar ook waarom ze dat wel of niet doen, vindt. “De motivatie is niet altijd correct”, aldus Vaco Branchemanager Edwin Brinksma. “Daar kan de bandenspecialist op inspelen met een goed advies.”
Zo vindt een kleine 45% van de automobilisten het ‘niet nodig’ om op winterbanden te rijden, ‘want het gaat al jaren goed’. “Totdat het een keer echt fout gaat”, aldus Brinksma. Een andere reden is dat men winterbanden te duur vindt. “Ook dit is een vooroordeel. Als je op winterbanden rijdt, slijten je zomerbanden niet. En andersom. Die kleine investering voor het wisselen en de eventuele opslag weegt niet op tegen de extra veiligheid die winterbanden bieden.”
Achmera voerde het onderzoek naar het winterbandenbewust uit onder 2.040 automobilisten. Het was een ‘cadeautje’ van de verzekeraar aan Vaco voor haar 75-jarige jubileum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.