Tyrenet Nooteboom: ‘We groeien uit ons jasje’
De gebroeders Nooteboom. Maurice (links), Yuri (midden), Remco (rechts)(Foto: Robert L. Smid)

Tyrenet Nooteboom: ‘We groeien uit ons jasje’

Door recente overnames groeit bandengrossier Tyrenet Nooteboom snel. De opslag van banden wordt daardoor een puzzel. Een nieuwe locatie in Moordrecht moet de uitkomst bieden. De bandenfamilie gaf een open dag voor zijn partners.

Bij binnenkomst in de hal van de nieuwe hoofdlocatie worden bezoekers al gauw begroet door de geur van rubber. Een jaar geleden kocht Nooteboom het pand. Toen was de hal nog leeg, maar nu staat het vol met banden in stellingen. “Van alle winst die we maken op banden, kopen we weer nieuwe voorraad. Ik wil eigenlijk niet meer stellingen kopen, maar we moeten de banden ergens kwijt”, zegt directeur Maurice Nooteboom. “De bandenvoorraad is onze unieke positie in ons rayon, en dat hebben we gekoppeld aan een menselijke maat.”

Volgens Nooteboom is de ‘menselijke factor’ richting de klant en het personeel ‘superbelangrijk’. Die factor is een van de redenen waardoor het bedrijf groeit. Ook komt de rappe groei door overnames van bandenbedrijven in Tilburg en in Zeeland. Het bedrijf is al jaren actief in Gouda en omstreken en spreidt zijn vleugels verder over Nederland uit. Dat zorgt voor uitdagingen. “Anderhalf jaar geleden hadden wij niemand op HR, dat gedeelte deden we zelf. Tot die periode werkten wij met 130 man. We zijn anderhalf jaar verder en werken nu met ongeveer 260 man. ” Het bedrijf heeft daarom nu een HR medewerker in dienst.

Voorraad

Volgens Maurice is de investering het waard. “Je moet tegenwoordig in de grossierderij veel voorraad hebben. Dat kan alleen als je schaalgrootte hebt. Daardoor verkoop je banden aan partijen waar je eerder niet binnenkwam.”

Tijdens een rondleiding laat broer Remco Nooteboom, ook mede-eigenaar, de hallen zien waar de banden staan opgeslagen. In de eerste hal liggen banden die bestemd zijn voor Porsches en BMW’s. “Elke ochtend komen tweeduizend banden binnen. Zoveel gaan er die dag ook weer uit”, vertelt Remco. Per hal liggen ongeveer 25 tot 30.000 banden in stellingen. De totale capaciteit van het pand in Moordrecht is 100.000 banden, wat nog opgevoerd kan worden tot 120.000 banden. Een van de redenen om te verhuizen van Gouda naar Moordrecht was dan ook de capaciteit. “We waren op zoek naar opslag, voor een bandenhotel. En bij dit nieuwe pand zat ook een kantoorgelegenheid”.

Banden in alle soorten en maten kwamen bij de rondleiding voorbij (Foto: Robert L. Smid)

 

Ook biedt de nieuwe locatie een betere doorstroom. In het oude pand gebeurde het laden en lossen in een smallere ruimte. Dat zorgde voor een knelpunt. Volgens Remco kon dat efficiënter. “In Gouda hadden we een magazijn waar de stellingen heel dicht op elkaar stonden. Er waren jongens die hun nagels zelfs opentrokken bij het proces van banden uit de stellingen halen. Daarom hebben we nu alles wat groter opgezet”. 

Een vervulde droom

Het familiebedrijf heeft al jaren de ambitie om zijn locaties in één locatie te bundelen. Maurice Nooteboom: “Maar een investering van 40 miljoen euro is gewoon niet te doen als je geen zekerheid hebt.” Toch kwam die droom in vervulling toen dealerbedrijf Zeeuw en Zeeuw aanklopte om zijn banden op te slaan bij Nooteboom. Die klant, in combinatie met de locatie in Moordrecht die beschikbaar kwam, zorgde er voor dat de broers de stap waagden. 

Dat pakte goed uit. “Onze oude hoofdlocatie in Gouda wilden wij eigenlijk sluiten, maar anderhalf jaar later zitten we hier alweer aan onze max. We zijn eigenlijk alweer uit onze jas gegroeid”, zegt Maurice. De broers houden hun ogen daarom open voor nog een andere locatie. “Als de boer hiernaast zijn land verkoopt, dan kunnen wij daar nog een hal bouwen. En dan zijn we weer voor de komende vijf jaar gered”, aldus Maurice Nooteboom. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.