Rubbergranulaat oude autobanden gevaarlijk in kunstgrasvelden

Rubbergranulaat oude autobanden gevaarlijk in kunstgrasvelden

zemblaKunstgrasvelden met rubbergranulaat zouden gevaarlijk zijn voor de gezondheid van sporters. Dit heeft Zembla onthuld in de tv-uitzending ‘Gevaarlijk spel’ op woensdag 5 oktober. Er golden sinds de zomer van 2015 strengere regels, maar volgens het tv-programma heeft Vaco er bij de overheid op aangedrongen deze niet te laten gelden voor kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

Kankerverwekkend
In het rubbergranulaat zitten kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Volgens Zembla ontstond in 2015 onrust onder de banden- en rubbergranulaatfabrikanten vanwege strengere Europese regelgeving voor rubberproducten die in contact komen met de huid. Daarin is bepaald dat van acht kankerverwekkende PAK’s nog maar maximaal 1 milligram per kilo in het rubber mag zitten. Maar: “In het rubbergranulaat van de kunstgrasvelden is het gehalte van die stoffen veel hoger”, aldus Zembla.
In de Verenigde Staten en Groot Brittannië zouden steeds meer voetballers een verband leggen tussen het spelen op deze velden en het feit dat zij kanker hebben gekregen. Maar volgens houdt Nederland tegen dat het rubber in de kunstgrasvelden onder de strengere norm moet vallen zodat er voor de kunstgrasindustrie helemaal niets verandert.

Autobanden
Het aantal kunstgras voetbalvelden in Nederland is tussen 2007 en 2016 gestegen van zo’n 300 naar 2000. In negentig procent van deze velden is rubbergranulaat ingestrooid dat afkomstig is van gemalen autobanden. Per voetbalveld worden in totaal zo’n 20 duizend banden gebruikt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.