RAI Vereniging pleit voor mobiliteitsindustrie

RAI Vereniging pleit voor mobiliteitsindustrie

RAI Vereniging wil meer Europese samenwerking en coördinatie bij het opstarten van de Europese mobiliteitsindustrie. Nederland moet hierbij het voortouw nemen. Dit zei RAI Veniging voorzitter Steven van Eijck.
Verweven
Zijn oproep wordt mede ondertekend door de Europese koepel voor de auto-industrie (ACEA) en de Europese koepel voor de automotive toeleveranciers CLEPA. Volgens Van Eijck is de keten van de Europese mobiliteitsindustrie nauw met elkaar verweven. Een succesvolle opstart van de toelevering en fabricage van vervoersmiddelen valt of staat bij het feit of de beperkende coronamaatregelen per lidstaat gezamenlijk en gecoördineerd worden afgebouwd.
Innovatie
De automotive industrie van toeleveranciers en voertuigbouwers in Nederland is goed voor zo’n 20 miljard euro omzet per jaar. Hiervan wordt 90 procent geëxporteerd. Ook komen 2 van de 3 grootste fietsfabrikanten ter wereld uit Nederland. Volgens Van Eijck is de mobiliteitsindustrie een belangrijke bron van R&D en innovatie. Behoud van werkgelegenheid is van groot belang om te voorkomen dat bedrijven omvallen en kostbare kennis en expertise verloren gaat. “We moeten daarom langzaam de industrie weer gaan opstarten en zorgen dat de mensen en machines weer aan het werk gaan.”
Uit een ledenenquête blijkt dat de mobiliteitsindustrie met de Coronacrisis 31 procent omzetverlies heeft geleden, maar dat de grootste klappen nog moeten komen. Oorzaak is dat onder meer orderportefeuilles nu leeglopen en klanten steeds langer uit de showrooms en winkels wegblijven. Verwacht wordt een verdere daling van de omzet in het tweede en derde kwartaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.