Nokian Tyres duikt dieper in de rode cijfers
(Foto: Nokian Tyres)

Nokian Tyres duikt dieper in de rode cijfers

Nokian Tyres heeft in de eerste helft van 2023 een verlies geleden van 355,9 miljoen euro, dat is nagenoeg dubbel zoveel als een jaar eerder. Operationeel dook het bedrijf eveneens in de rode cijfers met een verlies van 9,4 miljoen terwijl dat vorig jaar nog 68,4 miljoen winst was. De omzet liep terug met 19,2 procent naar 529,5 miljoen euro.

De divisie banden voor personenauto’s presteert het slechts met een omzetdaling van 30 procent naar 285,9 miljoen en een operationeel verlies van 14,4 miljoen vergeleken met 53,4 miljoen winst in de eerste helft van 2022. De operationele marge daalde in dit segment daarmee van plus 13,1 naar min 5,1 procent.

Over heel 2023 verwacht de Finse bandenfabrikant toch een positieve marge van 6 tot 8 procent omdat de tweede jaarhelft dankzij de winter- en allseasonbanden altijd beter verloopt. Ceo Jukka Moisio: ‘’De auto- en bandenmarkt is veeleisend en gedurende het tweede kwartaal hadden we ook te kampen met valuta-tegenwind die onze verkopen negatief beïnvloedde. Gedurende het tweede kwartaal hebben we voortgang geboekt met onze lange- termijn reis om het nieuwe Nokian Tyres op te bouwen.’’

In dat kader begon de bouw van een nieuwe bandenfabriek in Roemenië en werd een deel van de productie uitbesteed aan het Chinese Qingdao Sentury Tire Co. Anderzijds werd de verkoop van de Russische fabriek afgerond waarmee Nokian geen activiteiten meer in Rusland ontplooit.

Eerder sneed de bandenfabrikant nog in de productie van zwaardere banden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.