Europa start BlackCycle project voor bandenrecycling

Michelin start met BlackCycle, een Europees project voor het recyclen van versleten banden tot nieuwe banden. Dit laat de bandenproducent weten.
Consortium
Het BlackCycle project verenigt zeven industriële partners, vijf research- en technologieorganisaties (RTO’s: Research & Technological Organizations) en een innovatiecluster in een Europees consortium dat in vijf landen is gevestigd. Het project wil op zeer grote schaal de circulaire economie van banden mogelijk maken door middel van een innovatief proces voor de productie van nieuwe banden uit versleten banden. Voor het project is in mei 2020 officieel financiering verkregen van de EU, uit het programma Horizon 2020. Het totale budget bedraagt circa 16 miljoen euro.
Levensvatbaar
Het BlackCycle project wil laten zien dat deze eerste circulaire processen ter wereld levensvatbaar zijn in termen van techniek, milieu en economie. Het consortium zal specifieke oplossingen ontwikkelen om duurzame grondstoffen voor banden te produceren, in te zamelen en recyclen. Doel is om binnen vijf tot zes jaar in Europa één op de twee versleten banden te verwerken via deze cyclus.
Volgens Michelin kent geen enkele andere industriële sector een project van deze omvang voor het recycleren van producten aan het einde van hun levensduur. Het consortium is gevestigd in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Griekenland.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.