Energiekosten tergen bandenrecycelaar Genan
(Foto: Genan)

Energiekosten tergen bandenrecycelaar Genan

Het Deense Genan, dat zichzelf de grootste bandenrecyclelaar ter wereld noemt, zag de winst vorig jaar dalen van 3,5 naar net 1,5 miljoen euro. Dat was vooral te wijten aan de sterk gestegen energieprijzen. “Onze energierekening ging in uiterst korte tijd van 700 tot 800 duizend naar rond de 2,2 miljoen euro per maand,” vertelt ceo Poul Steen Rasmussen in het jaarbericht.

Het bedrijf slaagde er nog wel in de omzet met 4,6 procent op te voeren naar 62 miljoen euro. Naast de energiekosten gingen ook de vrachtprijzen sterk omhoog wat de export van herwonnen materialen bemoeilijkte. Van die materialen leverde bovendien staal aanzienlijk minder op dan een jaar eerder. Recent richtte Michelin ook een bandenrecyclingbedrijf op.

Effecten van de energieprijs

Genan heeft fabrieken in Denemarken, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten met een totale verwerkingscapaciteit van 400.000 ton versleten banden per jaar. In al die fabrieken werd in ijltempo apparatuur geïnstalleerd om de productie stil te zetten zodra de energieprijs een bepaald niveau bereikte. “Anders had de productie op volle snelheid doorgedraaid met verbijsterende energieprijzen die noch door een toeslag noch door prijsverhogingen gecompenseerd hadden kunnen worden’’, aldus Rasmussen.

Flexibelere werkpatronen

Daarnaast stemde het personeel in met flexibeler werkpatronen zoals werken op zondag wanneer de energieprijzen vaak lager uitvallen. Genan investeert nu wel in hoog tempo in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Gezien de nadruk op hergebruik en duurzaamheid verwacht Rasmussen wel een goede toekomst voor zijn bedrijf op de langere termijn. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.