Brand in Poolse fabriek zit bandenverkoop Goodyear dwars
Bandenproductie in een Goodyear-fabriek. De hier afgebeelde fabriek is niet het fabrieksgebouw in het Poolse Debica. (Foto: Goodyear)

Brand in Poolse fabriek zit bandenverkoop Goodyear dwars

Een brand die eind augustus heeft gewoed in een Goodyear-fabriek in het Poolse Debica blijft voorlopig nog voor problemen zorgen bij de levering van banden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Goodyear verwacht als gevolg van de brand een omzetverlies van 20 tot 25 miljoen dollar in het derde kwartaal en van nog eens 10 tot 15 miljoen dollar in Q4 van 2023.
Dat meldt de bandenfabrikant in een bericht aan de Amerikaanse beurs.

De brand op 20 augustus richtte grote schade aan in de fabriek en leidde ook tot het tijdelijk stopzetten van de volledige
productie. Twee dagen later kon de fabriek weer op ruim halve kracht gaan draaien. Volgens Goodyear is nog steeds niet meer  dan 70 procent van de productiecapaciteit beschikbaar.

De Amerikaanse bandenfabrikant verwacht nog geen volledig herstel voor het vierde kwartaal vanwege de lange levertijd van vervangende onderdelen. Goodyear probeert de gevolgen voor de klanten te beperken door de voorraden meer aan te spreken en ook elders de productie op te voeren. ‘Dat draagt er aan bij het productieverlies op te vangen totdat Debica weer volledig kan draaien,’ aldus het bedrijf.

Goodyear meldt daarbij ook dat het een eigen risico heeft van 15 miljoen dollar per gebeurtenis. Dat bedrag zal in het nu lopende kwartaal waarschijnlijk worden gehaald. Het bandenbedrijf hoopt dat een groot deel van het omzetverlies ook gedekt zal worden door de verzekering.

Vorige week maakte het bedrijf bekend zo’n 700 banen te schrappen in Azië en Oceanië.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.