Bandenbranche verwerpt voorstel tot verbod op rubber in kunstgrasvelden
Er is veel ophef over het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. (Foto: Shutterstock)

Bandenbranche verwerpt voorstel tot verbod op rubber in kunstgrasvelden

Recybem en bandenbranchevereniging Vaco verwerpen een EU-voorstel voor een volledig verbod op het gebruik van infill op sportvelden. Dat meldt vakblad Automotive.

De organisaties melden dat de Europese Commissie met een voorstel komt tot een volledig verbod van het gebruik van rubberkorrels op sportvelden. De EC wil daarmee verspreiding van microplastics tegengaan. Elk jaar worden er ongeveer 150 miljoen banden verwerkt voor duurzame recycling en een veel toegepaste verwerking is als infill op kunstgrasvelden.

Rubbergranulaat zorgt al jaren voor veel discussie. In 2018 bleek uit RIVM-onderzoek dat er veel korrels in het milieu terechtkomen. De concentraties zink, kobalt en minerale olie overschreden op sommige plaatsen de geldende normen. Recybem pleitte toen voor betere beheersmaatregelen.

Volgens Kees van Oostenrijk, bestuurder van Organisatie Band en Milieu, toont Nederland aan dat met de juiste beheersmaatregelen er per veld de verspreiding van de korrels nihil is. “Dat blijkt alleen al uit het feit dat wij sinds 2006 verschillende onderzoeken hebben laten uitvoeren en in 2009 het zorgplichtdocument hebben opgesteld met maatregelen om veilig gebruik van rubberinfill van voertuigbanden op kunstgrasvelden voor het milieu te garanderen”, aldus Van Oostenrijk. Meer dan twee derde van alle kunstgrasvoetbalvelden in Nederland zijn inmiddels voorzien van verspreidingsbeperkende maatregelen, stelt Recybem.

Banden verbranden

Recybem en Vaco vinden het “onbegrijpelijk” dat de optie voor afwijking van het verbod door risicobeheermethoden (RMM’s) te gebruiken uit het voorstel geschrapt dreigt te worden. “Zonder enig rekenschap te nemen van de laatste feitelijke onderzoeken en de huidige stand der techniek,” zegt Van Oostenrijk. Volgens de bestuurder blijkt uit eigen onderzoek dat beheersmaatregelen sowieso nodig zijn om de verspreiding van microplastics uit het kunstgras zelf tegen te gaan. De grassprieten komen namelijk eveneens naast het veld terecht. “Onvoldoende oog voor
compactie, verkeerd onderhoud in het verleden en achterhaalde opruimmethodes hebben geleid tot de veel
te hoge schattingen van de jaarlijkse verspreiding van infill.”

“Het risico van het huidige verbodsvoorstel van de EU is dat er meer banden verbrand gaan worden, omdat een belangrijke toepassing onterecht verdwijnt. Dat vinden wij echt een onderschatting van de waarde van de grondstoffen in banden en
zeer slecht voorstel op weg naar de door ons gewenste circulaire economie”, besluit Van Oostenrijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.