Band op Spanning komt naar Go Waalwijk festival
(Foto: Gemeente Waalwijk)

Band op Spanning komt naar Go Waalwijk festival

Band op Spanning komt op zondag 25 september voor de derde keer naar Waalwijk. Tijdens het Go Waalwijk festival kunnen bestuurders op twee verschillende parkeerplaatsen hun banden gratis laten controleren.

Medewerkers van de organisatie Band op Spanning staan tijdens het festival bij de in- en uitgangen van de parkeerterreinen ‘De Els Zuid’ en ‘Unnaplein’. Hier meten ze met mobiele apparatuur de bandenspanning van auto’s en pompen ze, indien nodig, op. Van tevoren krijgen automobilisten informatie en kunnen ze beslissen of ze aan de service willen deelnemen. Als dit het geval is krijgen ze een aanmeldkaart onder de ruitenwisser en kunnen ze de auto parkeren. Daarna hoeft de bestuurder niets meer te doen en gaan de servicemedewerkers met de banden aan de slag. Zij pompen de banden zo nodig weer op tot de door de fabrikant geadviseerde spanning.

Als de medewerkers klaar zijn wisselen zij de aanmeldkaart om voor een kaart met daarop de oude en nieuwe bandenspanning. Daarnaast staat ook op de kaart vermeld wat de automobilisten besparen met het oppompen. De servicemedewerkers komen verder alleen in actie met toestemming en als er een aanmeldkaart onder de ruitenwisser ligt.

Gevolgen onderspanning

Banden lopen altijd langzaam leeg. Hierdoor heeft volgens de organisatie in Nederland meer dan de helft van alle auto’s een te lage bandenspanning. Dat kost volgens de schattingen van Band op Spanning jaarlijks 200 miljoen liter extra brandstof. Daarnaast veroorzaakt het 400 miljoen kg extra CO2 uitstoot. Ook maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder. Een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5 procent meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is verder gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.