Vaco: bandenspanning van extra belang bij EV’s
(Foto: Gemeente Waalwijk)

Vaco: bandenspanning van extra belang bij EV’s

Met de komst van steeds meer e-voertuigen is de correcte bandenspanning van steeds groter belang, stelt branche-organisatie Vaco. Het grotere gewicht van elektrische voertuigen doet een aanzienlijk groter beroep op de gemonteerde banden. En de toegestane maximale belasting heeft een directe relatie met de door de voertuigfabrikant voorgeschreven bandenspanning. Bij onderspanning is de maximaal toegestane belasting namelijk lager. Onderspanning kan daarom snel leiden tot extra schade aan de band.

Daarnaast is onderspanning van banden nadelig voor het rijgedrag (het gaat dus ten koste van de veiligheid), leidt het tot een hogere rolweerstand (dus groter brandstof- of stroomgebruik) en meer bandenslijtage. En speciaal bij e-voertuigen zal een ernstige onderspanning direct gevolgen hebben voor het maximale bereik, stelt Vaco in een persbericht.

Vaco adviseert zijn leden daarom in hun contacten met klanten nog meer aandacht te besteden aan de correcte bandenspanning. ‘Controleer standaard de bandenspanning van de voertuigen die uw werkplaats verlaten. Reset het TPMS-systeem als de bandenspanning is aangepast en/of de banden zijn gewisseld. Volg altijd het bandenspanningsadvies van de voertuigfabrikant. Dit is vermeld in het onderhoudsboekje van het voertuig, in de deurstijl (en voor benzine-/dieselvoertuigen eventueel op de achterzijde van het brandstofklepje van het voertuig)’, luidt het advies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.