Zweden stelt nieuwe eisen aan profieldiepte winterbanden

Zweden stelt nieuwe eisen aan profieldiepte winterbanden

Zweden heeft besloten dat vanaf 2013 alle trucks op de Zweedse wegen winterbanden moeten hebben op de aangedreven assen met een profiel van minimaal 5 mm. Deze profieldiepte geldt in de periode van  1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.
Aanleiding van de nieuwe regels zouden zijn de statistieken van verkeersongevallen in winterse omstandigheden waar trucks met versleten banden bij betrokken waren. Een studie door van de Zweedse transportorganisatie had uitgewezen dat 45 procent van de buitenlandse truck- en trailercombinaties die betroken waren bij een ongeval, te weinig profiel op hun aangedreven assen had. Naast deze ongevallen hadden trucks ook vertragingen veroorzaakt door van de weg te raken of vast te komen op gladde hellingen.
“Deze nieuwe wetgeving is belangrijk voor de veiligheid en voor de doorstroming van het wegverkeer”, aldus Pontus Stenberg, vice-president, Truck Tyres van Nokian Tyres. “Het is essentieel dat alle transportbedrijven in Zweden deze nieuwe wetgeving erkennen, ongeacht hun land van herkomst.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.