Winterbanden voor auto’s zonder ESC

Winterbanden voor auto’s zonder ESC

Conti ESCOudere auto’s zonder ESC (Eelectronic Stability Control) zouden uitgerust moeten zijn met winterbanden. Dit stelt Continental naar aanleiding van eigen onderzoek naar de veiligheid van oudere auto’s.
Veiligheid
In 2014 bedroeg de gemiddelde ouderdom van auto’s op de Duitse wegen 8,8 jaren. Dat betekent volgens Continental dat een groot aandeel van de auto’s – 30 procent – geen ESC heeft. Tien procent van de auto’s heeft geen Anti-Brake-System (ABS) en 30 procent heeft geen ESC systeem. Daardoor hebben ze veel minder veiligheidsreserves dan de huidige modellen. Vooral in nat weer hebben ze langere remafstanden en onzekere stuureigenschappen, vooral op besneeuwde wegen.
Winterbanden
Volgens Prof. Burkhard Wies, Hoofd of Tire Line Development bij Continental, zijn vooral voor deze auto’s winterbanden een must: “Ze bieden een hoge mate aan grip bij remmen en goede geleiding in de bochten, Vooral in gevaarlijke situaties bieden de winterbanden meer veiligheid. De passieve veiligheidssystemen van oudere auto’s waren dan wel tien jaar geleden vooruitstrevend, zoals de airbags, veiligheidsgordelgeleiders en andere beschermingsmaatregelen, maar dit wordt teniet gedaan door het ontbreken van winterbanden. Goedkope winterbanden blijken vaak onveilig, vooral op natte wegen.”
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.