Asfalt in bloed door winterbanden

Asfalt in bloed door winterbanden

Winterbanden maken relatief veel deeltjes van het wegdek los die vervolgens in het bloed kunnen komen. Dat meldt TTM.nl naar aanleiding van laboratoriumtesten van VTI, het weg- en transportonderzoeksinstituut van de Zweedse staat. De onderzoekers lieten weten verrast te zijn door het relatief hoge aantal zogenoemde nanodeeltjes die winterbanden loswrikken en opwerpen. De minuscule stukjes asfalt kunnen vervolgens gezondheidsproblemen veroorzaken, al heeft het VTI niet bekeken welke, aldus TTM.nl. “Het effect is nog sterker bij banden met noppen. Veel Zweden kiezen juist daarvoor, omdat ze op bevroren grond meer grip geven dan gewone winterbanden.”
“Zweedse gemeenten zijn sinds deze herfst vrij om winterbanden met noppen te verbieden. Het bestuur van de hoofdstad Stockholm had al besloten de noppenbanden te verbannen. Ze zouden tot meer fijnstof en gezondheidsrisico’s leiden als er geen sneeuw ligt. Veel andere gemeenten staan alle winterbanden toe, omdat ze noppenbanden veiliger vinden.  De onderzoekers van het VTI benadrukken dat het nu om laboratoriumresultaten gaat en dat extra praktijktesten nodig zijn. In meer Europese landen, waaronder Duitsland, zijn winterbanden een deel van het jaar verplicht. Zomerbanden bieden minder houvast bij sneeuw en ijs.”

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. marloes

    Méér winterbanden op de weg maakt het veiliger! Het is super dat twee harde winters ook de minder-kilometer-rijder overtuigd heeft van het nut van winterbanden. Ook een korte rit kan een uitglijder veroorzaken! Ik merk echt een verbetering op het Nederlandse wegennet.
    Van mij mogen ze ook hier de winterband verplichten!
    Marloes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.