Vaco: Nederland laat kansen liggen op de bandenmarkt
(Foto: VACO)

Vaco: Nederland laat kansen liggen op de bandenmarkt

Voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, en VVD Tweede Kamerlid Erik Haverkort hebben de banden- en wielenbranche bezocht om de mogelijkheden voor een circulaire economie te verkennen. Ze benadrukten echter dat de overheid te weinig doet om vernieuwde banden te promoten.

VVD Kamerlid Haverkort betreurde dat. “Jammer dat vanuit de overheid zo weinig aan promotie van vernieuwde banden wordt gedaan”, aldus Haverkort. Het bezoek maakte deel uit van een kennis- en informatiecampagne over vernieuwde banden, die vorig jaar werd gelanceerd door Vaco.

Het vernieuwen van banden biedt volgens het bedrijf voordelen. Vernieuwde banden zijn volgens Vaco veilig, betrouwbaar, hebben een lagere ecologische voetafdruk en zijn kostenefficiënt. Hergebruik van banden vermindert afval en bespaart per band ongeveer 55 kilo aan grondstoffen en afval, meer dan 60 procent CO2-uitstoot en 70 liter olie tijdens de productie. De prestaties van vernieuwde banden zijn vergelijkbaar met die van nieuwe banden en ze zijn gemiddeld 30 procent goedkoper.

Nederland blijft achter

Vaco benadrukt dat Nederlandse bedrijven en de overheid kansen laat liggen. Momenteel rijdt slechts ongeveer 20% van het personen- en vrachtvervoer in Nederland op vernieuwde banden, terwijl dit percentage in Duitsland 28% bedraagt, in Frankrijk 35% en zelfs 50% in de Verenigde Staten.

Het bedrijf pleit voor stimuleringsregelingen om de duurzaamheid in het vervoer te bevorderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.