TU en Michelin onderzoeken nanobolletjes in banden

TU en Michelin onderzoeken nanobolletjes in banden

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven nemen deel aan een nieuw project van FOM, waarbij zij samen met bandenfabrikant Michelin, kogellagerproducent SKF en het Dutch Polymer Institute (DPI) onderzoek doen naar de toevoeging van silica (siliciumdioxide) aan rubber. Zij gaan onderzoeken hoe nanobolletjes van silica kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van autobanden en afdichtingen rond roterende assen te verbeteren. Toevoeging van de juiste hoeveelheid silica nanobolletjes verbetert de kwaliteit van banden, waarbij het de rolweerstand verlaagt en de slijtvastheid en grip doet toenemen. Daarnaast kan deze combinatie ook gebruikt worden bij afdichtingen rond roterende assen.
Het project zou een voortzetting zijn van een samenwerking die eerder binnen het DPI is gestart. “In de rubberindustrie is er grote belangstelling voor nieuwe materialen die de prestaties van rubber kunnen verbeteren. De juiste toevoegingen aan rubber kunnen de rolweerstand van banden enorm verlagen, terwijl slijtvastheid en de grip toenemen.” Momenteel is een roet-achtig materiaal meest gebruikte ‘vulstof’, maar nanobolletjes van silica zijn in principe milieuvriendelijker en beter te manipuleren. Deze leiden nu al tot betere prestaties in de zogenaamde ‘green tyre’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.