Strijd rond eigendom Pirelli woedt voort
(Foto: Pirelli)

Strijd rond eigendom Pirelli woedt voort

De strijd rond de eigendom van Pirelli is nog altijd niet beslecht. De bandenfabrikant heeft in een bericht aan de beurs laten weten dat de geplande benoeming van nieuwe bestuurders eind deze maand niet doorgaat. Dat staat nu op de agenda van een vergadering ‘die vermoedelijk op 31 juli zal plaatsvinden’.

Inzet is de rol van het Chinese ChemChina dat in 2015 een meerderheidsbelang verwierf in Pirelli. Dat leidde toen al tot twijfels of de hoogwaardige Italiaanse bandentechnologie niet te veel in handen zou raken van de opkomende Chinese concurrenten. Topman Marco Tronchetti Provera wist die onrust toen in ieder geval voorlopig de kop in te drukken. Maar ChemChina is sindsdien ingelijfd door het Chinese Sinochem, een staatsbedrijf waar Beijing een steeds grotere invloed heeft. Recent heeft Pirelli bijvoorbeeld al te horen gekregen ‘dat alle afspraken, zeker met vertegenwoordigers van de Italiaanse overheid, van te voren gemeld en goedgekeurd dienen te worden’.

Weigering verkoop

Sinochem beschikt zelf over 37,5 procent van de aandelen van Pirelli maar werkt nauw samen met de Italiaanse investeerder Camfin die met haar 14 procent voor een meerderheid zorgt. De regering in Rome wil het liefst dat Sinochem haar belang verkoopt, bijvoorbeeld aan Pirelli zelf, maar de Chinezen weigeren dat tot nu toe. Bovendien willen ze ook onder de afspraken met Camfin uit, wat de onzekerheid rond Pirelli nog zou verergeren.

Onderzoek

Momenteel loopt er een officieel onderzoek om te kijken hoe de precaire situatie bij de bandenfabrikant opgelost kan worden. Dat past in het streven van Italië om de macht van buitenlandse en met name Chinese eigenaren van strategische bedrijven – waartoe Pirelli zeker gerekend wordt – aan banden te leggen. Dat is mede actueel omdat ook Pirelli werkt aan chiptechnologie die data over de levenscyclus van banden bijhoudt en doorgeeft. Omdat dat onderzoek nog niet rond is, is de agenda van de komende aandeelhoudersvergadering nagenoeg geschrapt. Een volgende is, zoals gezegd, gepland voor eind juli maar dan moeten de resultaten van het onderzoek wel op tafel liggen én duidelijk zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.