Hyundai en Kia introduceren sneeuwkettingband
(Foto: Shutterstock)

Hyundai en Kia introduceren sneeuwkettingband

Hyundai Motor Company en Kia Corporation hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt sneeuwkettingen in banden te integreren. De sneeuwkettingband bestaat uit een wiel met radiale groeven op vaste afstanden in de band, als het ware pizzapunten, met in deze groeven componenten met vormgeheugen. Als ze worden geactiveerd, steken deze componenten uit en fungeren ze als een sneeuwketting.

Dat meldt Hyundai in een persbericht. In tegenstelling tot het omleggen van traditionele sneeuwkettingen – veelal een lastig en tijdrovend klusje – maakt de nieuwe technologie het mogelijk dat de sneeuwkettingen met een druk op de knop automatisch tevoorschijn komen, wat de veiligheid van rijden in besneeuwde omstandigheden helpt verbeteren, aldus het bedrijf.

Legering

De technologie past een vormgeheugen-legering toe om de band terug te kunnen laten keren naar zijn oorspronkelijke vorm. In normale rijomstandigheden zorgt dat er voor dat de componenten met vormgeheugen geen contact maken met het wegdek. Wanneer de bestuurder de functie activeert, worden de componenten uit de band gedrukt om contact te maken met het oppervlak. Dit verbetert de grip, stabiliteit en veiligheid op besneeuwde wegen, deelt Hyundai mee. Voor de nieuwe technologie is patent aangevraagd in zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.