Nederlands bedrijf Siba treedt toe tot Europese recycling-alliantie
(Foto: Siba Autobanden)

Nederlands bedrijf Siba treedt toe tot Europese recycling-alliantie

Siba Autobanden treedt toe tot het Allianz Zukunft Reifen (Azur) netwerk.

Sinds de oprichting in 1961 is Siba uit Uden gespecialiseerd in het afvoeren van banden. Inmiddels is het bedrijf volgens het Azur-netwerk één van de grootste spelers van de Benelux en Duitsland. Siba komt naar klanten toe om banden op te halen, waar het bedrijf de banden meeneemt. Daarna worden ze gesorteerd en gecontroleerd. Gebruikte banden in goede staat gaan naar het buitenland en het onbruikbare deel recyclet het bedrijf daarentegen. Het bedrijf maakt van afgedankte banden snippers en levert deze daarna af aan granulatiefabrieken. Hier verwerkt men de snippers tot nieuwe grondstoffen zoals rubbergranulaat, staal en textiel. Deze secundaire grondstoffen kan men op hun beurt weer gebruiken om nieuwe producten te maken, zoals sportvloeren, speeltoestellen of straatasfalt.

Partner van Azur

Siba is nu de nieuwste partner van het Azur-netwerk. “We willen ons netwerk verder uitbreiden met Europese partners van buiten Duitsland. Siba Autobanden past perfect in dat plaatje”, vertelt Danny Kroinkl, woordvoerder van Azur, aan Bandenportaal. De alliantie heeft inmiddels 47 partners uit verschillende branches. Het doel van het netwerk is om personen uit de wetenschap en het bedrijfsleven samen te brengen om nieuwe, toekomstgerichte recyclingmethoden voor gebruikte banden te ontwikkelen.

Daarnaast vindt Azur het belangrijk om de componenten van gebruikte banden vast te stellen als waardevolle grondstoffen. Hiermee kan men duurzame producten maken en vermindert de massa gebruikte banden continu via nieuwe markten en verkoopkanalen. Het netwerk stelt dat indien mogelijk alle banden na de eerste levenscyclus van het voertuig moeten worden gerecycled. In ons eigen land houdt RecyBEM de vinger aan de pols als het om de recycling van oude banden gaat. Onlangs liet de organisatie weten dat er in Nederland vorig jaar 9,5 miljoen oude banden zijn opgehaald.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.