Recybem haalt 9,5 miljoen banden op in 2021
(Foto: Shutterstock)

Recybem haalt 9,5 miljoen banden op in 2021

Recybem heeft vorig jaar ongeveer 9,5 miljoen oude banden ingezameld. Uit cijfers van het de bandenrecyclingvereniging blijkt dat de gecertificeerde inzamelaars in Nederland daarmee ongeveer evenveel banden inzamelden als in 2019 en in 2020.

De banden kwamen bij de tienduizend garages, bandenbedrijven en gemeenten vandaan. Volgens Recybem is de stabilisatie van het inzamelaantal een gevolg van de toenemende bewustwording bij garages en bandenbedrijven. De gebruikte banden krijgen een nieuwe toepassing en een zo hoogwaardig mogelijke bestemming.

Volgens het afvalbedrijf zijn ook grote hoeveelheden grondstoffen bespaart, volgens eigen berekening zo’n 36.925 ton aan rubber. Daarnaast is ook voor 6.834 ton aan staal, 190 ton aan textiel, en 80.779 ton aan CO2 bespaard.

Regeling

Het inzamelaantal van autobanden uit de vervangingsmarkt bleef tot en met 2019 sterk stijgen, maar blijft nu steken rond de 9,5 miljoen stuks. “Het aantal autobanden dat we in 2021 onder onze regeling hebben ingezameld is vergelijkbaar met de twee voorgaande jaren”, vertelt Joost Kester, operationeel directeur van Recybem, in een persbericht.

“In 2021 hebben we ongeveer 40 duizend banden meer ingezameld dan in 2020. Na de stijging tot en met 2019 zien we een stabilisatie van het inzamelaantal op 9,5 miljoen. Voor iedere band die met betaling van de afvalbeheersbijdrage autobanden op de Nederlandse markt gebracht wordt, zamelen we een gebruikte autoband in en zelfs meer dan dat. Al jaren zamelen we meer banden in dan er op de markt geplaatst worden. Het verschil werd steeds groter, met in 2020 zelfs 1,5 miljoen banden meer ingezameld dan op de markt geplaatst. In 2021 is daar een kentering in gekomen: het gat tussen het aantal nieuwe en ingezamelde oude banden wordt kleiner.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.