Pirelli brengt historische Lamborghini band terug
De Scorpion BK band (Foto: Pirelli)

Pirelli brengt historische Lamborghini band terug

Pirelli heeft de Scorpion BK band die is ontwikkeld voor de 1986 Lamborghini LM002 nieuw leven ingeblazen. De band was toentertijd het toppunt van technologie dankzij de afmetingen en sterkte maar ook vanwege de ‘oren’, zijwaartse vleugeltjes waardoor het voertuig over woestijnzand kon ‘glijden’.

De heringevoerde band maakt deel uit van de Pirelli Collezione reeks voor historische auto’s en was in dat kader te zien tijdens de bij het Comomeer gehouden FouriConcorso evenement, laat de Italiaanse fabrikant weten in een persbericht.

Pirelli werd begin jaren ’80 gevraagd om ‘een erg speciale band te ontwikkelen voor een erg speciale auto’, de Lamborghini LM002 die gezien wordt als voorbeeld voor alle sport-SUV’s. Voor dit voertuig werden Scorpion BK covers ontwikkeld, enorme banden met de zijvleugeltjes. De band moest bestand zijn tegen hoge temperaturen in de woestijn, de rond 3.500 kilo zware auto kunnen dragen, kunnen omgaan met de snelheid van de V12 motor en ook zorgen voor sportprestaties op asfalt. Om al die redenen was de band gemaakt van een buitengewoon sterk karkas met anti-snij versterking in aramid. De Scorpion BK was met dat al één van de eerste voorbeelden van de overdracht van race- naar wegtechnologie bij Pirelli. De band was bovendien de voorloper van de Scorpion range van Pirelli banden voor SUV’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.