Nokian start bouw bandenfabriek in Roemenië
(Foto: Nokian)

Nokian start bouw bandenfabriek in Roemenië

Nokian Tyres heeft de eerste grond verzet voor haar nieuwe fabriek voor personenautobanden in Oradea, Roemenië. De fabriek moet in 2025 in productie komen, krijgt een uiteindelijke capaciteit van 6 miljoen banden per jaar en zal speciaal gericht zijn op de markten voor grotere banden in Centraal-Europa.

Nokian Tyres investeert 650 miljoen euro in het project, één van de hoogste industriële investeringen in Roemenië in recente tijden. Van dat bedrag komt 100 miljoen uit Europese fondsen.

De officiële bouwstart werd bijgewoond door de Roemeense premier en andere autoriteiten uit zowel dat land als Nokians herkomstland Finland, laat het bandenbedrijf weten in een persbericht. ‘’Deze investering is een belangrijke strategische stap die onze toekomstige groei en ontwikkeling mogelijk maakt. Een wereldklasse fabriek in Europa is een essentiële stap om aanvullende capaciteit te krijgen en een evenwichtig productieplatform te creëren bij het bouwen van het nieuwe Nokian Tyres,’’ aldus ceo Jukka Moisio.

Hij verwijst daarmee naar het feit dat het Finse bandenbedrijf haar belangrijke activiteiten in Rusland moest opgeven vanwege de oorlog in Oekraine.

Hernieuwbare energie

Moiso en Nokian zijn trots op de bouw van de eerste zero-CO2 emissie fabriek in de bandenindustrie. “Dat betekent bijvoorbeeld dat de energie die gebruikt wordt uit vernieuwbare bronnen komt en dat de stroom voor het bandenfabricage proces geheel wordt opgewekt zonder fossiele brandstoffen’’, licht Moisio verder toe.

Volgens hem ondersteunt de locatie in Roemenië het doel om zero-CO2 emissie banden te maken doordat de groene energie daar wordt opgewekt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.