New Born Rubber gaat gesubsidieerd rubber recyclen
(Foto: Rijksuniversiteit Groningen)

New Born Rubber gaat gesubsidieerd rubber recyclen

New Born Rubber krijgt een subsidie van 1,3 miljoen euro om rubber te recyclen. Het bedrijf uit Grootegast heeft, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, een nieuwe manier ontwikkeld om gevulkaniseerd rubber af te breken.

De subsidie is afkomstig van de Europese Unie en de provincie Groningen en is bestemd om een testfaciliteit te bouwen. De nieuwe techniek is ontwikkeld dankzij onderzoek van professoren Francesco Picchioni en Ton Broekhuis. Zij werken bij het Engineering and Technology Institute van de Rijksuniversiteit. De bedrijven New Born Rubber en FP Products Holding hebben met input van deze onderzoekers het concept doorontwikkeld. Het proces gebruikt hoge druk om gevulkaniseerd rubber af te breken. Daarna blijft een elastisch rubber over, dat volgens de onderzoekers wel op grote industriële schaal kan worden omgezet tot grondstoffen en nieuwe producten.

De nieuw te bouwen testinstallatie moet zowel oude auto- als fietsbanden kunnen verwerken tot nieuwe eindproducten. Volgens de universiteit zorgt het project niet alleen voor omzetgroei bij de betrokken bedrijven, maar ook voor meer werkgelegenheid in de provincie. Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling is ruim 1.1 miljoen euro voor het project toegekend. Daarnaast legt de provincie Groningen nog 248 duizend euro bij. Picchioni blijft bij het vervolg betrokken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.