Europese bandenafzet flink gedaald
(Foto: Shutterstock)

Europese bandenafzet flink gedaald

In de eerste maand van het jaar is de afzet van vervangingsbanden flink minder dan vorig jaar. De Europese vereniging van banden- en rubberfabrikanten (ETRMA) meldt een min van 12 procent binnen het personenwagenbanden segment. In andere bandensegmenten vond ook een daling plaats.

All-season banden waren wel in trek en zagen een stijging in de verkoop van 1 procent. De afzet van zomerbanden daarentegen ging met 13 procent onderuit, die van winterbanden met 26 procent.

“Na negatieve trends in de tweede helft van 2022 zijn de verkoopvolumes van ETRMA-lidbedrijven in het eerste kwartaal van 2023 voor alle productcategorieën lager dan in het eerste kwartaal van 2022”, vertelt Adam McCarthy, ETRMA’s secretary general.

McCarthy heeft een verklaring voor de verandering. “De daling moet worden gezien in de context van de aanhoudend hoge inflatie op alle Europese markten en de negatieve impact van de oorlog in Oekraïne, met name op de energieprijzen”, aldus McCarthy.

Ook de afzet van agrarische banden nam sterk af met 39 procent vergeleken met 2022. Ook waren er minder motorvoertuigbanden verkocht. Dit segment zag een verschil van 3 procent in vergelijking met vorig jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.