EU vermoedt kartelvorming en doet invallen bij bandenfabrikanten
(Foto: Shutterstock)

EU vermoedt kartelvorming en doet invallen bij bandenfabrikanten

De Europese Commissie (EC) heeft onaangekondigde invallen gedaan bij een aantal bandenfabrikanten in verschillende Europese landen. De EC verdenkt die bedrijven van het maken van illegale kartelafspraken en ‘beperkende business praktijken’, zo meldt de commissie in een persbericht.

Onder meer het Duitse Continental en het Finse Nokian Tyres hebben in een bericht aan de beurs bevestigd dat ze bezoek hebben gehad van de Europese inspecteurs. Beide bedrijven geven geen commentaar maar laten wel weten dat ze alle medewerking verlenen aan de autoriteiten. Ook Michelin bevestigt het bezoek, maar voegt daar aan toe dat het niet betrokken is bij  anti-concurrerende activiteiten. ‘’We ontkennen categorisch enige betrokkenheid bij praktijken zoals de Europese Commissie suggereert,’’ aldus een woordvoerder. Verder hebben Nokian Tyres, Goodyear, Pirelli en Bridgestone het bezoek van de Europese inspecteurs bevestigd.

Het gaat bij het onderzoek om nieuwe vervangingsbanden voor personenauto’s, bestelwagens, vrachtauto’s en bussen. De EC denkt dat de geïnspecteerde bedrijven prijsafspraken hebben gemaakt, ook via openbare communicaties. Als dat inderdaad wordt vastgesteld, dreigen er boetes die in de tientallen miljoenen euro’s kunnen lopen.

Klokkenluider

Er is geen deadline voor het onderzoek, de duur hangt af van een aantal factoren, zoals de moeilijkheidsgraad van de zaak, de mate waarin de betrokken bedrijven samenwerken met de Commissie en of ze al dan niet gebruik maken van hun verdedigingsrecht.

De Commissie wijst er op dat bandenfabrikanten die medewerking verlenen of als klokkenluider zijn opgetreden, aanspraak kunnen maken op een forse korting op de boetes. In enkele gevallen worden die voor de melder zelfs kwijt gescholden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.