EU-verbod op rubberkorrels per 2032, RecyBEM spreekt van ‘slecht besluit’
(Foto: Shutterstock)

EU-verbod op rubberkorrels per 2032, RecyBEM spreekt van ‘slecht besluit’

In de Europese Unie wordt het gebruik van rubberkorrels uit gebruikte banden vanaf 2032 verboden, zo stelde de Europese Commissie (EC) deze week. Zo wil de commissie voorkomen dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden. Het verbod is tegen het zere been van bandenrecyclingnetwerk RecyBEM. Directeur Kees van Oostenrijk spreekt van ‘een slecht besluit’. Hij stelt dat de EC een ‘bom onder de circulaire plannen’ legt.

Volgens RecyBEM-directeur Van Oostenrijk bestaan juist kunstgrasvelden doordat gerecyclede rubberkorrels gebruikt kunnen worden voor de toplaag van velden. “Wij zijn voortdurend in Nederland op zoek naar andere toepassingen van rubberrecyclaat, want we willen juist af van het winnen van fossiele grondstoffen.”

Het verbod komt er nadat bezorgde bodemdeskundigen en voetbalouders alarm sloegen. Het dagelijks bestuur van de EU heeft nu besloten het zogeheten rubbergranulaat per 2032 niet meer toe te staan.

Alternatief

Een alternatief is er volgens Van Oostenrijk nog niet. “We hebben tijd nodig om een alternatief voor de rubberkorrels te vinden, zowel voor de toplaag van kunstgrasvelden als voor de toepassing van rubberkorrels”.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.