Bovag: vakantiegangers op pad met te lage bandenspanning

Bovag: vakantiegangers op pad met te lage bandenspanning

Het gros van de Nederlandse automobilisten weet niet wat de juiste bandenspanning is na een langere rit of voor aanvang van de vakantiereis. Dit meldt Bovag op basis van onderzoek van Multiscope onder 843 automobilisten.

Gevaarlijke situaties
Volgens Bovag kan dat gevaarlijke situaties opleveren vanwege een langere remweg, slechte wegligging en hoger risico op klapbanden. In het onderzoek wist 7,1% van de deelnemers dat na een langere rit 0,3 bar meer spanning nodig is dan in het instructieboekje staat voorgeschreven. Bij voorkeur wordt de spanning bij koude banden gemeten, dus voor vertrek of na een ritje van maximaal 15 minuten of 5 kilometer. Bijna 57% van de mannen en een derde van de vrouwen zou de bandenspanning bij controle na een lange rit gelijk laten of verminderen, sommigen zelfs tot 0,6 bar minder.

Zware belading
De juiste spanning voor zware belading staat doorgaans in het instructieboekje, op een sticker in de deurstijl of aan de binnenkant van de tankklep vermeld. Bijna 40% geeft aan daar geen acht op te slaan. 20% laat de spanning hetzelfde en 3,5% verlaagt bij zware belading de bandenspanning zelfs. Bijna 37% zegt de spanning wel te verhogen voor vertrek.

De campagne Kies de Beste Band wijst het publiek op het belang van kwalitatief best mogelijke banden en de juiste spanning. Ook worden automobilisten er deze zomer op gewezen elke twee maanden de banden te controleren.
Partners van Kies de Beste Band zijn het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, ANWB, Stichting Band op Spanning, Bovag, RAI Vereniging, Vaco, Stichting Geluidshinder, Nederlandse Vereniging van Rubberfabrikanten, RecyBEM en Vereniging Band en Milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.