Controles caravanbanden onvoldoende

Controles caravanbanden onvoldoende

9,5% van de caravans heeft banden die 6 jaar of ouder zijn en nooit of te weinig door een specialist worden gecontroleerd. Dit blijkt uit onderzoek dat Vaco eind april heeft gehouden onder 423 caravaneigenaars naar de controle van de caravanbanden. Vaco meldt de resultaten van het onderzoek zorgelijk te vinden. Deze groep van een kleine 10 procent die zijn banden nooit of in ieder geval niet elk jaar controleert zou “veel leed en files veroorzaken.”
Slechts iets meer dan de helft van de respondenten (52%) kijkt naar de leeftijd van de band tijdens de controle, Uit het onderzoek bleek verder dat 11% van de caravanbanden ouder is dan 6 jaar en dat 83% daarvan nooit of niet jaarlijks onder ogen van de bandenspecialist komt. 5% van de caravanbanden is zelfs ouder dan 10 jaar en zou zonder meer preventief moeten worden vervangen. Maar liefst 90% van deze banden komt nooit bij de specialist voor controle. Volgens Vaco is de kans groot dat de schade bij een klapband niet gedekt is als de band ouder is dan 6 jaar. “Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak de eis, dat de banden van een caravan al na 6 jaar moeten worden vervangen. 11% van de caravanbanden is echter ouder dan 6 jaar. En 12% van de caravanbezitters weet niet hoe oud ze zijn.”
Verontrustend noemt Vaco ook dat veel mensen zich niet laten adviseren over de keuze van caravanbanden: “Uit veiligheidsoverwegingen is advies van de bandenspecialist beslist gewenst. Dat 83% van de caravaneigenaars denkt geen advies nodig te hebben (en zelfs 96% in de leeftijdscategorie 31 t/m 40 jaar) is verontrustend.”

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Duidelijk verhaal wat hierboven omschreven staat, alleen mis ik de technische “tool” om als onderhoudsspecialist de daadwerkelijke leeftijd van een band te bepalen ! Zeker worden bij ons ook in de vakantie maanden campers en caravans gecontroleerd, het zou een heel stuk veiligheid en zekerheid verhogen als deze banden en uberhaupt de banden aan zo’n inspectie zouden worden onderworpen, alleen moet er dan wel een gerichte leidraad zijn. Veiligheid staat immers voorop, maar ik weet zeker dat dit ook een stukje omzet verhogend zal werken voor de werkplaats als hier serieus naar gekeken wordt !!
    P. van Rijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.